Tines Tips

1.

Schets een correct beeld van jouw eigendom


Vooraleer je je eigendom te koop zet, schrijf eerst even een aantal zaken op: hoeveel slaapkamers zijn er, is er meer dan één badkamer, wat is de totale woon- en grondoppervlakte, wanneer werd jouw eigendom gebouwd, werd een deel gerenoveerd? Ook belangrijk om te vermelden: is er een garage, parking, tuin of terras? Een grondplan kan hierbij helpen. Een kandidaat-koper is vaak ook geïnteresseerd in de omgeving. Vermeld dus zeker of de snelweg dichtbij is of hoever het (bus)station gelegen is. Ook scholen of winkels in de buurt zijn een doorslaggevende factor.

2.

Een laatste opknapbeurt


Vergeet even alle mooie jaren die je er meemaakte, alle herinneringen die eraan vasthangen en bekijk het objectief: waar zitten de gebreken van jouw eigendom en wat kan zeker nog opgesmukt worden? Vervang een kapotte lamp of die gebarsten tegel, herschilder de bergruimte, hang nieuwe gordijnen … Alle beetjes helpen om jouw eigendom nog aantrekkelijker te maken.

3.

Bepaal een reële prijs


Hier geldt hetzelfde: probeer jouw eigendom zo objectief mogelijk te beoordelen vooraleer je er een prijs op plakt. Hou niet alleen rekening met de eigendom zelf, maar ook met de ligging. Vind je dat moeilijk? Schakel dan een beëdigde schatter in. Deze werkt onafhankelijk en beoordeelt een eigendom vanuit een objectief standpunt. Zo ben je zeker van een realistische vraagprijs.

4.

Zorg dat je eigendom er neutraal uitziet


Hoogstwaarschijnlijk vind jij je eigendom prachtig. Maar smaken verschillen. Maak daarom je inrichting zo neutraal mogelijk: haal dat koeienvel weg, dat Chinese masker, dat kruisbeeld... Kandidaat-kopers willen vooral de mogelijkheden van het pand zien, en niet overweldigd worden door jouw interieur.

5.

Maak er een thuis van


Potentiële kopers zijn op zoek naar een nieuwe thuis, toon hen dat ze van jouw eigendom een thuis kunnen maken. Steek wat sfeerverlichting aan, plaats een bloemetje op tafel, bak wat homemade koekjes en zet een tas koffie klaar. Tijdens een koude periode leg je best de verwarming aan, niets zo gezellig als warm thuiskomen. Een muffe geur is een absolute afknapper, daarom verlucht je best regelmatig elke kamer. Niet iedereen is een grote dierenliefhebber, laat de hond (of kat) dus maar buiten als je kandidaten over de vloer krijgt. Spray ook nog even met wat luchtverfrisser, zodat er zeker geen hondengeur meer hangt.

6.

Zorg voor mooie foto’s


Kandidaat-kopers zullen meer geneigd zijn om eens langs te komen als ze mooie foto’s te zien krijgen. Ruim daarom nog snel op, binnen én buiten. Niemand is geïnteresseerd in een rommelboeltje. Ziet jouw eigendom er nu op zijn best uit? Dan is het tijd om wat foto’s te nemen. Kies er een zonnige dag uit waarop de lichtinval perfect is. Creëer ook wat extra plaats door eventueel een zetel te verplaatsen. Een lichtrijke eigendom met veel ruimte spreekt altijd aan.

7.

Vergeet de verplichte attesten niet


De EPC-waarde moet verplicht vermeld worden bij elke eigendom die te koop wordt aangeboden. Ga ook na of er geen stedenbouwkundige gegevens moeten meegegeven worden.

8.

Bereid de bezoeken voor


Wil je de indruk wekken dat er heel veel interesse is? Plan dan alle bezoeken vlak na elkaar, zodat potentiële kopers elkaar nog kruisen. Zo zien ze dat jouw eigendom wel de moeite waard moet zijn. Kies ook voor bezichtigingen overdag, wanneer de lichtinval optimaal is of wanneer de kinderen van de buren naar school zijn.

9.

Bel zelf geïnteresseerden op


Komt iemand meer dan één keer kijken, maar hoor je er nadien niets meer van? Neem zelf de telefoon eens op en ga na of er nog interesse is. Wellicht is er iets kleins dat hem stoort en waar je samen snel een oplossing voor vindt.

10.

Wat na een eerste bod?


Ga niet overhaast te werk. Als je een bod ontvangt, ga dan eerst goed na of de prijs je wel bevalt en of de kandidaat-kopers het financieel wel aankunnen. Beslis je toch om te verkopen, schakel dan een vastgoedmakelaar of notaris in. Er hangen namelijk zeer strenge regels aan het aanvaarden van een bod.